Bemutatkozás Klaszter akkreditációSaját rendezvényekKlasztereket érintő hírek, rendezvényekElemzések, kiadványok, segédletekNemzetközi projektekKlaszterkereső térkép Aktuális pályázatokKapcsolat
 
ElemzésekKiadványok Segédletek

Nemzetközi elemzések:

   

Cluster Programmes in Europe

Az Európai Bizottsághoz tartozó ’European Cluster Observatory’ által 2015-ben elkészített tanulmány célja az európai, nemzeti és regionális szinten megvalósuló klaszterprogramok elemzése.
    

The Cluster Initaitive Greenbook 2.0

A klaszterfejlesztés Zöld Könyvének második részét 2013-ban adták ki. Ez a könyv felülvizsgálja a 2003-as Zöld Könyv főbb kérdésköreit, valamint kiegészíti néhány új perspektívával a klaszterkezdeményezésekkel és a klaszterpolitikával kapcsolatban . Az elemzés 356 klaszterszervezetének adatain alapul a világ 50 országából, de főként OECD országokból.

  [Helyi] cluster_greenbook_2.0_200.jpg

Clusters are Individuals

A Dán Tudományos Innováció és Felsőoktatási Minisztérium által 2012-ben készített elemzés az európai klasztermenedzsment és klaszterprogram új eredményeiről.

  [Helyi] nevtelen_200.jpg

The Cluster Policies Whitebook


A göteborgi konferenciáról 2004-ben kiadott Fehér Könyv a gyakorlati szakemberek számára szolgál útmutatóul. A Fehér Könyv egy mátrixot tartalmaz, amely a kedvező gazdasági helyzetben lévő szereplők közötti kapcsolatok optimalizálására szolgál, illetve kifejti, hogy mit kell tenni mikroökonómiai szinten az innováció és a hálózatépítés érdekében.

  [Helyi] cluster_whitebook_200.jpg

The Cluster Initiative Greenbook

A 2003. évi göteborgi konferencián bemutatott Zöld Könyv a klaszterfejlesztés alapműve. A Zöld Könyvben jelent meg az első átfogó tanulmány a klaszterszervezetekről: mit csinálnak, hogyan vannak megszervezve, irányítva és finanszírozva és néhány intézkedés a jó, illetve rossz teljesítményre.

    [Helyi] cluster_greenbook_200.jpg

 

   

 

   

Magyar elemzések:

   

 

A hazai klaszter akkreditációs rendszer felülvizsgálata és a megújítására vonatkozó javaslatok elkészítése a hazai helyzetkép és a nemzetközi példák alapján, valamint javaslattétel a 2014-20-as időszakra vonatkozó klaszterfejlesztési koncepció tartalmára

A 2007-13-as időszak lezárása és a klaszter akkreditáció során eddig felgyülemlett tapasztalatok indokolttá tették az akkreditációs rendszer felülvizsgálatát. Ezen felülvizsgálat részeként a Colosseum Budapest Kft. a NGM Gazdaságfejlesztési Programok Végrehajtásáért Felelős Helyettes Államtitkárságának Nemzetközi és Klaszter Osztálya közreműködésével készítette el 2015-ben az alábbi kiadványt.

 

 

Elemzés a magyar klaszterfejlesztés elmúlt 4 évéről (tények és tanulságok)

A HBF Hungaricum Kft. által 2013-ban készített tanulmány célja, hogy – nemzetközi kitekintésekkel együtt – átfogó képet nyújtson a hazai klaszterfejlesztés múltjáról, jelenéről és az eddig elért eredményekről, valamint javaslatokat fogalmazzon meg a 2014-20-as tervezési időszakra vonatkozóan.
 

Klaszterfejlesztés Magyarországon 2007-2013

A Colosseum Budapest Kft. által 2013-ban készített tanulmány célja a hazai klaszterekről működésének, fejlődési életútjának bemutatása a 2007-2013-as időszakban.
 

Klaszterfejlesztés eredmények 2007-13

Az NGM Gazdaságfejlesztési Programok Végrehajtásáért Felelős Helyettes Államtitkárságának Nemzetközi és Klaszter Osztálya által elkészített összefoglaló prezentáció célja a 2007-2013-as időszak során elért klaszterfejlesztési eredmények bemutatása.
 

A magyar klaszteresedés elmúlt 3 éve az akkreditált innovációs klaszterek példáján keresztül

A MAG Zrt Klaszterfejlesztési Iroda által, 2012 márciusában készített elemzése az Akkreditált Innovációs Klaszterek (adott időszakban működő 10 db) objektív számszerűsíthető adatait dolgozta fel.