Bemutatkozás Klaszter akkreditációSaját rendezvényekKlasztereket érintő hírek, rendezvényekElemzések, kiadványok, segédletekNemzetközi projektekKlaszterkereső térkép Aktuális pályázatokKapcsolat
 
CentramoClusterCOOPCluStratClusterPoliSEEACEUpGradeSMEATM for SMEsInno Provement

[Helyi] ace_ek_velke_vlavo_logo_1200_466_webstrip.jpg ACE - Achieving Cluster Excellence

Az ACE (Achieving Cluster Excellence) - Klaszter Kiválóság Elérése elnevezésű projekt az Európai Bizottság Versenyképességi és Innovációs Keretprogram (CIP) társfinanszírozásával valósult meg 2014. január 6 – 2016. január 5. között. A projekt átfogó célja volt a klasztermenedzsment kiválóság elérése a résztvevő országokban, illetve egy európai standardok szerint képzett, regionális fejlesztéspolitikával foglalkozó ún. „szakértői pool” kialakítása. A projekt során a résztvevők az ECEI (Európai Klaszter Kiválóság Kezdeményezés) módszertant sajátították el illetve használták.

  A projekt fő fókuszpontjai:

  • Képzési programok lebonyolítása, melyek segítségével helyi szakértők képessé válnak arra, hogy saját országukban végezzék klaszterek ún. benchmark-értéklését, továbbá segítik a klasztermenedzsereket képességeik fejlesztésében.
  • Minél szélesebb körű klaszter résztvevő bevonása, értékelése az ESCA benchmark metodológia alapján, motiválása az Európai Bizottság által kínált különböző eszközök hatékonyabb használata érdekébe, illetve az ESCA Arany-fokozat eléréshez szükséges felkészítő folyamatba történő bevonásuk.
  • Dialógus megteremtése a különböző fejlesztési program felelősök, gazdaságfejlesztési szereplők között a klaszter kiválóság iránti elkötelezettségük megteremtése érdekében.


Elért hazai eredmények:

Magyarországi klaszterszervezetek elemzése:

Az ArchEnerg Nemzetközi Megújuló Energetikai és Építőipari Innovációs Klaszter ESCA Arany fokozatot szerzett 2015-ben.

7 hazai klaszter ESCA bronz fokozatott szerzett a projekt során:

  • Dél-Dunántúli Gépipari Klaszter
  • Építőipari Kutatási, Innovációs és Technológia-Transzfer Klaszter
  • KEXPORT Klaszter
  • Magyar Sport- és Életmódfejlesztő Klaszter
  • Okos Jövő Innovációs Klaszter
  • ÖKOPolisz Klaszter
  • Zöld Áramlat Megújuló Energetikai és Innovációs Klaszter                                                                                       

Képzési programok és helyi értékelések lebonyolítása

A projekt keretében a 4 partnerországból 11 szakértő vett részt a ’Train the Trainers’ képzésen 2014-ben. Magyarországról a Nemzetgazdasági Minisztérium két munkatársa, Kabai Anikó és Juhász Miklós vett részt. A képzés során a résztvevők olyan képességeket sajátíthattak el, mellyel a jövőben képessé válnak arra, hogy saját országukban végezzék klaszterek ún. benchmark-értéklését, továbbá segítik a klasztermenedzsereket képességeik fejlesztésében.

 


For description of ACE project and its activities in English click the links below:


Dokumentumtár

Projekt brossúra

ACE Akkreditált Klaszter Kiadvány