Bemutatkozás Klaszter akkreditációSaját rendezvényekKlasztereket érintő hírek, rendezvényekElemzések, kiadványok, segédletekNemzetközi projektekKlaszterkereső térkép Aktuális pályázatokKapcsolat
 
Klasztermenedzser Klub Pécs - Innováció & Digitalizáció2023. június 28. (szerda) 12:27 - 2023. június 8-9-én megrendezésre került a Klasztermenedzser Klub Pécsett a Dél-Dunántúli Gépipari Klaszter meghívása jóvoltából. Az esemény idén a digitalizációra, innovációra és minőségi taglétszám növelésre fókuszált, így a két napos rendezvény sok érdekes előadásnak adott teret.

 2023. június 8-9-én megrendezésre került a Klasztermenedzser Klub Pécsett a Dél-Dunántúli Gépipari Klaszter meghívása jóvoltából. A kétnapos rendezvényen a klasztermenedzserek előzetes megkérdezése alapján az esemény fókuszában a digitalizáció és az innováció volt, amelyhez színvonalas előadások, workshop és üzemlátogatás segített mélyíteni a résztvevők tudását.

 Az első napon Rabb Szabolcs, Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara főtitkára, valamint Dr. Greinstetter Balázs, Gazdaságfejlesztési Programok Végrehajtásáért felelős Helyettes Államtitkár köszöntőjükkel nyitották meg az eseményt. Szó esett a klaszterek kiemelt szerepéről a jövő kihívásait illetően, és arról, hogy továbbiakban is számítanak a munkájukra kormányzati oldalról.

 Az esemény Kónya János Innovációs „jó gyakorlat” előadásával folytatódott, aki a Dent-Art-Technik Kft. kimagasló innovációs tevékenységéről számolt be.

Az innovációra leginkább ható egyetem, ipar és kormányzat kapcsolatát figyelembe véve érkeztek a panel beszélgetésbe meghívott előadóink: Dr Bedő Zsolt, Pécsi Tudományegyetem innovációs igazgatója, Dr Tálos Péter, Foxconn csoport alelnöke, Hirth Olivér - KONTAKT Elektro Kft., ügyvezető igazgatója és Dr. Szabados Zsuzsa, Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnökhelyettese. A beszélgetést moderálta Zala Ákos, Human Telex Consulting ügyvezetője, szervezetfejlesztési tanácsadó. A panel során a hazai innovációs mutatók alacsony szintjének okát, az egyetem és ipar szerepét az innovációs együttműködésekben, valamint az innováció mint gondolkodás mód elméletét vitatták meg a résztvevők.

Ezt követően a GINOP IH részéről hallhattak a résztvevők előadásokat, Dr Greinstetter Balázs Klaszterek a GINOP Pluszban és Szabó Anita, osztályvezető, GINOP IH nemzetközi projektjeinek bemutatását, valamint Gál Gyula SZPI térségi igazgatóhelyettes az Széchenyi Programiroda KKV-k számára szóló szolgáltatásait ismertette.

A nap további részében a klasztermenedzsereknek dedikált értékajánlat-tervezés workshop folyt, amit Szabó Réka Eszter, klaszterekért felelős munkatárs moderált. A workshop során a klasztermenedzserek felmérték potenciális ügyfeleik igényeit és nehézségeit, majd ezekre közvetlenül tudtak reagálni szolgáltatásaikkal, vagy éppen új szolgáltatások igényét ismerték fel. Sok ötlet és hasznos gondolat hangzott el a workshop alatt, amelyek hozzájárultak a klasztermenedzserek tudásmegosztásához.

 Második napon újabb szakmai programok vették kezdetét, ezúttal a digitalizáció került előtérbe. Zsenák István, Informatikai Ágazati Képzőközpont ügyvezetője és Brachmann Ferenc Információmenedzsment Innovációs Klaszter klasztermenedzsere az Informatikai Ágazati Képzőközpont munkáságát és projektjeit ismertette, amellyel hozzájárulnak a hazai fiatalság versenyképes oktatásához.

Bene Gellért, Miniszterelnöki Kabinetiroda titkárságvezetője, Digitális Megújulás Operatív Program Plusz jövőbeli struktúráját és finanszírozását mutatta be, Glósz Andreától a Glósz és Társa Kft. innováció menedzsment szolgáltatásait és hazai innovációs lehetőségek előadást hallhatták a résztvevők. Az előadások forgatagát Dászkál János senior projektmenedzser zárta a Magyar Fejlesztésösztönző Iroda nyújtotta közvetlen források bemutatásával.

 Az eseményt a Körber Hungária Gépgyártó Kft. vezetett üzemlátogatásával zárult, ahol egy rendkívül színvonalas, hazai gyárat láthattak a résztvevők.

 A két nap rengeteg programmal és beszélgetéssel egybekötve lehetővé tette, hogy tovább mélyítsük a hazai klaszter ökoszisztéma fejlesztésével kapcsolatos tudásunkat, és hogy közvetlenül hallhassuk a klaszterek és a tagvállalatok igényeit. Köszönjük a résztvevőknek az aktív részvételt és a hasznos gondolatokat, véleményeket!

 


Vissza