Bemutatkozás Klaszter akkreditációSaját rendezvényekKlasztereket érintő hírek, rendezvényekElemzések, kiadványok, segédletekNemzetközi projektekKlaszterkereső térkép Aktuális pályázatokKapcsolat
 
Kerekasztal-beszélgetés a szellemi tulajdonjogokról, fenntarthatóságról és az oktatásról2023. május 22. (hétfő) 15:06 - 2023. május 24-én kerül megrendezésre az ERASMUS+ program keretében megvalósuló IPR4SC projekt IPR Learning Lab online rendezvénye, ahol a szakma neves képviselői szólalnak fel a szellemi tulajdonjogok helyzetéről Európai viszonylatban, azok szerepéről a digitalizációs és fenntarthatósági átalakulási folyamatban.
A rendezvényen közreműködnek a projekt partnerei: Faculty of information studies (Slovenia), NORD University (Norway), Algebra University College (Croatia), Link Campus University (Italy), VALUED

Kerekasztal-beszélgetés a szellemi tulajdonjogokról, fenntarthatóságról és az oktatásról

Az Európai Szabadalmi Hivatalhoz rekord mennyiségű szabadalmi bejelentés került benyújtásra a tavalyi évben. A 2022-ben benyújtott bejelentések száma 2,5 %-kal nőtt, meghaladta a 193 000-et.

Manapság a fiatal generáció kreatív és innovatív megoldásokra nyitott. Ez a nyitottság párosul a vállalkozói szellemmel.  Ötleteik gyakorlatba történő átültetésének támogatása mellett fontos megérteniük ötleteik és termékeik értékét, valamint ehhez kapcsolódva a szellemi tulajdonjogok jelentőségét. A termékek és ötletek értékének tudatos kezeléséhez elengedhetetlen azonban, hogy a megfelelő tudással rendelkezzenek, tanulmányaik során erről információhoz jussanak.

Az IPR4SC* partnerek IPR Learning Lab rendezvényt szerveznek 2023. május 24-én (13:00–14:30) mely középpontjában a szellemi tulajdonjogokkal kapcsolatos készségek hiánya és az oktatás kapcsolata áll.

A kerekasztal-beszélgetés során a hangsúly a következőkre összpontosul:

  • A szellemi tulajdonjogok (IPR) oktatásának jelentősége. Megoldhatja az oktatás az IPR készségek hiányát?
  • Európai viszonylatban milyen szellemi tulajdonjogokkal kapcsolatos készségek hiányoznak és hogyan járulhat hozzá az oktatás a probléma megoldásához?
  • Miért létezik ez a készséghiány? Mi járul hozzá a szellemi tulajdonjogokkal kapcsolatos ismeretek jelenlegi szintjéhez a társadalomban és a vállalkozók körében?
  • Mit kellene tenni a jelenlegi helyzet javítása érdekében, továbbá, hogy még több szellemi tulajdonjog váljon a digitalizációs és fenntarthatósági átalakulási folyamat részévé?

A kerekasztal-beszélgetésen felszólalók:

Marijana Šarolić Robić

Több mint 20 éve ügyvéd, és közel 10 éve aktívan dolgozik a startup világban, mentorként és jogi támogatóként egyaránt. Támogatást nyújt technológiai vállalatoknak: beruházások, szabályozási keret, valamint az innovatív technológiák jó szellemitulajdon-szerkezetének megalapozása terén. Aktívan követi és igyekszik segíteni a technológia átadását az egyetemek és az induló vállalkozások között, valamint az új termékek és szolgáltatások kereskedelmi hasznosítása felé vezető úton.

Jókúti András

Ügyvéd képesítéssel rendelkezik. Sok évet töltött az IP politika területén, ebből 10 évet Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalnál, Magyarországon, ahol megtapasztalta, hogyan zajlik a nemzeti, európai és nemzetközi jogalkotás ezen a területen. A magyar Műszaki Egyetemen töltött 3 évében, egyetemi környezetben, az egyetemi-ipari együttműködés kontextusában megismerte az IP-menedzsmentet, valamint azt, hogy a startupoknak milyen kihívásokkal kell szembenézniük a szellemi tulajdon területén. Jelenleg a Szellemi Tulajdon Világszervezetének Szabadalmi és Technológiai Jogi Osztályának igazgatója.

Peter Alesnik

Korábban a Maribori Egyetem Tudás- és Technológiatranszfer Irodájának vezetője, jelenleg a Ljubljanai Egyetem „Spin-out és Spin-off támogatásának” vezetője. Tevékenységi területe a tanácsadás, a kutatási eredmények kereskedelmi hasznosításának elősegítése, többek között spin-off cégeken keresztül. Aktívan segíti a vállalatokat és intézményeket a szellemi tulajdonjogok azonosításában és védelmében.

A rendezvényen való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött: https://forms.gle/guSEFpuwM9kGKEPU6

További információk az eseményről: https://www.ipr4sc.eu/IPR_Learning_Lab__Second_IPR4SC_webinar.html

Kontakt:
Tamara Besednjak Valič, Faculty of Information Studies in Novo mesto (Vezető partner)
E-mail cím: tamara.valic@fis.unm.si  

Szuák Virág, Pannon Gazdasági Hálózat Egyesület (Projekt partner)
E-mail cím: virag.szuak@pbn.hu

*Az Európai Unió finanszírozásával. Az itt szereplő vélemények és állítások a szerző(k) álláspontját tükrözik, és nem feltétlenül egyeznek meg az Európai Unió vagy az Európai Oktatási és Kulturális Végrehajtó Ügynökség (EACEA) hivatalos álláspontjával. Sem az Európai Unió, sem az EACEA nem vonható felelősségre miattuk.

 Forrás: Pannon Gazdasági Hálózat Egyesület


Vissza