Bemutatkozás Klaszter akkreditációSaját rendezvényekKlasztereket érintő hírek, rendezvényekElemzések, kiadványok, segédletekNemzetközi projektekKlaszterkereső térkép Aktuális pályázatokKapcsolat
 
Klaszter EXPO Start2022. november 30. (szerda) 10:43 - November 22-én a Gazdaságfejlesztési Programok Végrehajtásáért Felelős Helyettes Államtitkárság meghívást kapott a Magyar Klaszterközösség első közös szervezésű, és a kétévenként megrendezésre kerülő Klaszter EXPO-t bevezető Klaszter EXPO Startra. A színvonalas eseménynek az Óbudai Egyetem campusa adott otthont. Az EXPO célja választ találni arra a kérdésre – többek között –, hogy miért lehetnek a klaszterek a gazdaság sarokkövei, illetve bemutatni a klaszterek technológiai és üzleti értékeit.

A regisztrációt követően, Prof. Dr. habil. Kovács Levente, az Óbudai Egyetem rektora nyitotta meg az eseményt. A rendezvény moderátora, Körmendy Gál, klaszterszakértő ezt követően bemutatta a hazai Klaszter Közösség működését, sikereit és az elkövetkezendő időszak közös céljait. Az EXPO ezután az első kerekasztal beszélgetéssel folytatódott, ahova mind szakpolitikai, mind pedig vállalati és klaszter területről érkeztek meghívottak. Dr. Greinstetter Balázs, gazdaságfejlesztési programok végrehajtásáért felelős helyettes államtitkár, Dr. Steiner Arnold, a MEDICOR Elektronika Zrt., elnök-vezérigazgatója, Dr. Szigeti Gyula Péter, a Semmelweis Egyetem Innovációs Központjának igazgatója, c. egyetemi docens, Prof. Dr. Kozlovszky Miklós, az Óbudai Egyetem Alkalmazott Informatikai és Alkalmazott Matematikai Doktori Iskolájának alelnöke és Keresztúri Zsolt, az Omnipack Klaszter, klasztermenedzsere arra a kérdés keresték közösen a választ, miszerint milyen feladatokat lát el egy klaszter, a gazdaság szempontjából miért nélkülözhetetlen építőkövek, és hogy egyáltalán mit is értünk az alatt, hogy klaszter. A szakmai beszélgetés segített fogalmilag elhelyezni a klasztereket, még a laikusok számára is körvonalazódott gazdasági szerepük, és nem utolsó sorban bizonyításként szolgált, hogy igenis fontos, magasztos céljuk van a gazdasági ökoszisztémában.

 Ezt követően Keller Péter, a Programstratégiai Főosztály főosztályvezetője prezentálta az első magyar klaszter stratégia felépítését, az Együttműködés Stratégiájának vízióját, céljait, és a megfogalmazott célok elérését szolgáló intézkedéseket, eszközöket.  

A második panel beszélgetés során dr. Németh Gábor, az Innovációért és Startupokért Felelős Főosztály főosztályvezetője, Galambos Péter, az Óbudai Egyetem, iRobottechnikai Központjának igazgatója, Kónya János, a Dent-Art-Technik Kft. tulajdonosa és ügyvezető igazgatója, Prof. Dr. Csóka Ildikó, a Szegedi Egyetem stratégiai főigazgatója, továbbá Tóth Zsolt, a MediKlaszter ügyvezetője és főtitkára a klasztereknek az innováció patrónusaként betöltött tevékenységéről osztották meg véleményüket. Szó esett a hazai innovációs lehetőségekről, az egyetem és az egyes iparágak szoros együttműködéséről a tudásmegosztás és a minőségi munkaerő képzés kapcsán. A résztvevők úgy fogalmaztak, hogy azért fontos klasztertagok az egyetemek, mivel ez egy ”win-win” szituáció, elvégre a klaszterek kommunikálni tudják a tagvállalatok igényeit az egyetemek felé, a vállalatok pedig magas színvonalú szakembereket tudnak alkalmazni a későbbiek során. A klaszterek a KKV-k képviselőiként is eljárnak, annak érdekében, hogy ne szoruljanak ki a munkaerőért folytatott harcban a nagyvállalatok mellett. Mindezeken túl a klaszter remek mediátor szerepet is betölt annak érdekében, hogy az innovációból üzlet lehessen.

Az esemény befejező kerekasztal beszélgetése szintén izgalmas témákat boncolgatott. Szaplonczay Orsolya, az Innoskart Digitális Klaszter ügyvezetője és klasztermenedzsere, Szommerné Egyed Linda, az iFood Élelmiszer Klaszter elnöke, valamint a FINO-FOOD Kft. ügyvezetője, Pomázi Gyula Zoltán, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának elnöke és Auer Róbert, a MOL-Pannon Egyetem CESP Kutatás Innovációs igazgatója a nagyvállalatok és a klaszterek közötti együttműködésekről osztottak meg kulcsfontosságú információt. Kitértek a szellemi tulajdon védelmére, a szabadalmak előmozdítására nemzetközi példákkal szemléltetve, illetve a nagyvállalatok igényeire és a nélkülözhetetlen támogató innovációkra, amikre egyre nagyobb szükség van itthon.

A nap végére talán minden meghívott számára volt egy kulcsszó, amit a klaszterek mellé rakhatott; bizalom, tudástranszfer, képviselet, együttműködés, összefogás, kapcsolatok, szakértelem, hálózat, vezető, érték. Melyik írja le leginkább? Erre nincs jó válasz, mivel a klaszter minden ezek közül egyszerre.

A napot végül a klaszterek standjain vezetett körsétával zárhattuk, ahol megismerhettük a tagvállalatok legújabb innovációs vívmányait. 

Büszkeséggel tölt el bennünket, hogy a magyar Klaszter Közösség egy ilyen eredményes és tartalmas bemutatót rendezett, amivel egy óriási mérföldkövet hagyhatott el az együttműködés útvonalán. Nagy öröm számunkra, hogy ezen a napon meghívottként figyelhettük a klaszterek közös munkájának gyümölcsét, amiért mi is nap, mint nap dolgozunk.

Fogadják az esemény szervezői legnagyobb gratulációnkat!

Vissza