Bemutatkozás Klaszter akkreditációSaját rendezvényekKlasztereket érintő hírek, rendezvényekElemzések, kiadványok, segédletekNemzetközi projektekKlaszterkereső térkép Aktuális pályázatokKapcsolat
 
Klasztermenedzser Klub – középpontban a klaszter tagvállalatok hazai és nemzetközi üzleti lehetőségei2022. november 9. (szerda) 17:37 - Milyen szolgáltatások, támogatások segíthetik a hazai vállalkozásokat? Meghívott előadóink által erre a kérdésre kaptak választ a klasztermenedzserek.

Az idei őszi klasztermenedzser klub 2022. november 12-13-én, Balatonszárszón került megrendezésre. A korábbiakban megkezdett irányvonalat tovább követve, a stratégia által a klaszterfejlesztés szempontjából fontosnak tartott stratégiák bemutatói után ezen alkalommal olyan háttérintézmények előadásait hallgathatták meg a klasztermenedzserek, melyek klasztereknek nyújtott szolgáltatásai felértékelhetik az együttműködések szerepét. 

Holly Sára – Enterprise Europe Network, Irodavezető – bemutatta, hogy a Magyar Exportfejlesztési Ügynökség miként segíti a hazai vállalkozásokat annak érdekében, hogy sikeres exportőrök legyenek. A HEPA szolgáltatásainak rövid bemutatását követően, részletesen ismertette az Enterprise Europe Network KKV-k számára nyújtott főbb szolgáltatásait, kiemelve az új, 2022. évtől meglévő szolgáltatásokat. Pomázi Gyula – Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatal, elnök – a manapság egyre jelentősebb üzleti vagyonról, a szellemi tulajdonról tartott előadást, bemutatva a közönségnek a szellemitulajdon-védelem és az iparjogvédelem fontosságát, mindezt nemzetközi kontextusba helyezve.  Dr. Szabó István – Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal, elnökhelyettes – a hazai innovációs rendszer megújítása vonatkozásában a KFI Stratégia jövőképét, célrendszerét mutatta be röviden. Előadásának második részében az NKFIH támogatási rendszerét ismertette, külön kiemelve a klaszterek kapcsolódási lehetőségeit. Az IFKA Közhasznú Nonprofit Kft. vállalkozásfejlesztési programjaiba Németh Olivér – IFKA Közhasznú Nonprofit Kft., igazgató – által nyertünk bepillantást. Olyan, a vállalkozás által igénybe vehető szolgáltatási lehetőségeket mutatott be, mint például a Vállalkozási Információs portált, ahol gyors, hiteles és személyre szabott információk érhetőek el a támogatások, képzések, hitel lehetőségek vonatkozásában. A hazai gazdaságot is komolyan érintő generációváltás kapcsán az EVOLÚCIÓ – Megújuló Vállalkozások Programja tanácsadást, cégelemzést biztosít és akár az átadási folyamat megtervezésében is segítséget nyújt. 

A szakmai előadásokat követően, a konferenciatermet elhagyva két klaszterben is alapító tagként jelen lévő Halker Kft. balatonboglári üzemét látogattuk meg. Gregorics László – Halker Kft., ügyvezető – egy családi vállalkozás sikerességének rejtelmeibe avatta be a szakpolitikai szereplőket és a klasztermenedzsereket. 

A második napot, a Klasztermenedzser Klubot vendégül látó iFood Élelmiszer Klaszter, Weisz Margó - iFood Élelmiszer Klaszter, klasztermenedzser – nyitotta meg a klaszter, klasztertagok rövid bemutatásával, bepillantást engedve víziójukba. Előadásának végén, a klaszteren belüli együttműködésen túl, hangsúlyozta az utóbbi két évben a klaszterek között kialakult együttműködések szerepét, fontosságát. 

A Digitális transzformáció, ami a vállalkozások – legyen az nagyvállalat vagy akár mikrovállalkozás –mindennapi működésére kihatással van. Molnár Attila – IVSZ mikrotagozat vezető – a digitalizáció vonatkozásában a klaszterek számára jól ismert, összefogás szerepét, valamint az edukáció szerepét hangsúlyozta. Digitális kompetenciákat elsajátító, képzett munkaerő nélkül nem érhető el digitális fordulat. Prezentációjának zárásaként az IVSZ és a klaszterek kapcsolódási pontjain keresztül mutatott rá a jövőbeni szövetkezésből fakadó előnyökre.

Az utóbbi pár évben a bizonytalan és kihívásokkal teli mindennapok során kiemelten fontossá vált a vállalkozások számára, hogy tudatában legyenek annak, melyek azok az alapvető erősségeik, tapasztalataik, amelyekre nehéz időkben támaszkodni tudnak és ezáltal egy válság idején ellenállóképesebbek lehetnek a versenytársaiknál. Ezen oknál fogva, a Klasztermenedzser Klubon fontosnak tartottuk, hogy a klaszterek megosszák egymással az elmúlt két évben tapasztalt kihívásaikat, az arra adott megoldási javaslataikat és az ezek eredményeként megélt sikertörténeteiket annak érdekében, hogy motiválják klasztertársaikat és jó gyakorlatokat, irányokat mutassanak egymásnak és tagvállalataiknak a sikeres együttműködések ösztönzésére. A második napi szekció méltó zárásaként számos kiváló összefogásban megvalósuló projektet hallhatott a közönség, mely kapcsán az alábbi idézettel foglalható össze talán leginkább a közös üzenet:

„Ha gyorsan akarsz menni, menj egyedül! Ha messzire akarsz jutni, menj együtt másokkal!” 

Az együttműködésekben megvalósult sikertörténetek bemutatását követően pedig megválasztásra került a 2021-2022-es év klasztersikere is.  A klasztersikerekről külön cikkünkben számolunk be.

 

 

1a 1a 1a
1a 1a 1a
1a 1a 1a  
 
Vissza