Bemutatkozás Klaszter akkreditációSaját rendezvényekKlasztereket érintő hírek, rendezvényekElemzések, kiadványok, segédletekNemzetközi projektekKlaszterkereső térkép Aktuális pályázatokKapcsolat
 
Az INNO PROVEMENT transznacionális projekt 8. nemzetközi szakmai találkozója 2021. november 12. (péntek) 16:30 - Az INNO PROVEMENT nemzetközi projekt partnerei 2021. november elején hosszú szünet után találkoztak újra személyesen. A találkozón a nemzetközi konzorcium tagjai bemutatták a projekt keretében készített Regionális Akció Tervüket, amelyek célja az egyes partner régiók Ipar 4.0-ához köthető támogatási lehetőségeinek fejlesztése az INNO PROVEMENT projektben szerzett tapasztalatok alapján.

A pandémiás helyzet miatt két év szünet után, 2021. novemberében tudott ismét újra személyesen találkozni az INNO PROVEMENT projekt nemzetközi partnersége. A partnerek 2019. év végi lisszaboni találkozóját követően csak online találkozók megszervezésére nyílt lehetőség a kibontakozó koronavírus hullámok közepette. A találkozóra Budapesten került sor 2021. november 8-10-én. A találkozón minden partner személyesen tudott részt venni, ami jelezte a partnerség elkötelezettségét a személyes találkozók fontossága mellett, és ezen szerencsére a napi szinten romló járványhelyzet sem tudott érdemben rontani.

A találkozó első teljes napján a partnerek tanulmányút keretében két közép-dunántúli vállalkozást látogattak meg, amelyek élen járnak az Ipar 4.0-ás megoldások alkalmazásában. A nemesvámosi Vesz-Mont 2000 Kft. mikrovállalkozásból nőtt immár régiós holdinggá. Elsődleges tevékenységük ipari automatizálási megoldások nyújtása, célgépek gyártása vevőik részére felmérésen, tervezésen, gyártáson, telepítésen, szervízen keresztül. A látogatás keretében a projekt partnerek az üzemben számos, éppen készülőfélben levő, ipari robotokat alkalmazó összetett technológiai egységet tekinthettek meg. A szabadbattyáni LogSol Kft. aggregátorok, egyedi gépek és szünetmentes tápegységek gyártására specializálódott. A cég a termelési folyamataiba folyamatosan építi be az Ipar 4.0 megoldásokat, amelyeket a vállalkozás top menedzsmentje mutatott be a nemzetközi partnerségnek. 

A találkozó második napján a projekt partnerek az elmúlt hónapokban készített Regionális Akció Tervüket mutatták be egymásnak. A Regionális Akciótervek az Interreg Europe projektek fő partneri outputjai. Az akciótervek szakpolitikai eszközök fejlesztését tartalmazó akciókat tartalmaznak, amelyekhez az inspirációt minden esetben a projekt keretében megismert külföldi jó gyakorlatok adják. Az INNO PROVEMENT partnerségben hét irányító hatósági és/vagy közreműködő szervezeti feladatokat ellátó szervezet és egy tanácsadó partner, az IVSZ Szövetség a Digitális Gazdaságért vesz részt. Az IVSZ, mint tanácsadó partner feladata a szakmai háttér és szakértői konzultáció biztosítása a projekt folyamán, míg a hét irányító hatósági/közreműködő szervezeti partner összesen 16 akciót fektetett le hét akciótervben. Az INNO PROVEMENT projektben a partnerek által definiált akciók Ipar 4.0-ához kapcsolódó stratégiák, támogatási konstrukciók, projektek fejlesztését tartalmazzák. Több akció épít az egyes országokban, régiókban megismert Ipar 4.0 érettségi mátrixok alkalmazására, fejlesztésére. Készültek továbbá akciók a vállalkozásokat a digitális transzformáció teljes folyamatán végig kísérő megközelítés bevezetésére. Ezen felül négy partner pilot akció keretében valósítja meg a magyar Modern Gyárak Éjszakája jó gyakorlat alapján kialakított saját szemléletformáló rendezvényét.

Az akciók végrehajtása megkezdődött, a projekt partnerek ebben aktívan részt vesznek, illetve szorosan nyomon követik a megvalósítást. A megvalósításban elért haladásról a tervek szerint 2022. első felében fognak beszámolni egymásnak a partnerek az olaszországi Marche Régió által szervezett partnerségi találkozón.

 

Az Interreg Europe program keretében megvalósuló INNO PROVEMENT projekt célja, hogy a kis-, és középvállalkozások részére elérhető innovációs és technológiai pályázati kiírások jobban illeszkedjenek az Ipar 4.0 jelentette kihívásokhoz. A 2018-ban indult projektet 8 tagú nemzetközi konzorcium valósítja meg, amelynek vezető partnere a Pénzügyminisztérium. Konzorciumi tag továbbá az Ipari és Kereskedelmi Minisztérium (Csehország), Thesszália régió (Görögország), Marche régió (Olaszország), a COMPETE 2020 Irányító Hatóság (Portugália), Łódźi régió (Lengyelország), Kainuu régió (Finnország) és az IVSZ – Szövetség a Digitális Gazdaságért, mint tanácsadó partner. A megvalósítás 5 éve alatt a projekt partnerek az Ipar 4.0-hoz kapcsolódó kkv támogatáspolitika területén egymás tapasztalatainak megismerésével és alkalmazásával töreksznek a saját szakpolitikai eszköztáruk fejlesztésére.

Az INNO PROVEMENT projekt ERFA támogatással valósul meg az Interreg Europe Program keretében

További információ:

Barna Katalin, Pénzügyminisztérium, katalin.barna@pm.gov.hu

Vissza