Bemutatkozás Klaszter akkreditációSaját rendezvényekKlasztereket érintő hírek, rendezvényekElemzések, kiadványok, segédletekNemzetközi projektekKlaszterkereső térkép Aktuális pályázatokKapcsolat
 
Az Interreg Europe Program Monitoring Bizottsága jóváhagyta az INNO PROVEMENT projekt „Night of Industry 4.0” című kísérleti akció javaslatát 2021. október 13. (szerda) 12:00 - Az INNO PROVEMENT nemzetközi projekt keretében négy partner közös kísérleti akció javaslatot dolgozott ki a kkv-k és a helyi közösségek digitalizációs szemléletformálására a magyar Modern Gyárak Éjszakája rendezvény mintájára. A „Night of Industry 4.0” kísérleti akció javaslatot az Interreg Europe Program Monitoring Bizottsága 2021. októberében jóváhagyta

Az Interreg Europe programban futó nemzetközi projektek kezdeményezhetnek úgynevezett kísérleti akciókat (pilot action), amelyek célja, hogy a projekt partnerek tesztelhessenek egy-egy új, az adott régióban/országban addig nem használt eszközt/megoldást mielőtt az állandó jelleggel beépül valamely támogatási programba, és széles körben bevezetésre kerül. Az Interreg Europe program a kísérleti akció keretében finanszírozást biztosít az új eszköz vagy megoldás korlátozott körben történő kipróbálására, visszajelzések és tapasztalatok gyűjtésére.

A program részéről elvárás, hogy a kísérleti akció alapját valamely projekt partner által megvalósított és a partnerek számára bemutatott jó gyakorlat jelentse. Az INNO PROVEMENT projektben a partnerek közel 50 jó gyakorlatot mutattak be egymásnak többek között szemléletformálás, ipar 4.0 érettségi mátrixok, Ipar 4.0-át támogató pályázati kiírások tárgyában. Több más jó gyakorlat mellett a Pénzügyminisztérium a GINOP-1.1.3-as, Modern Mintaüzem Program I. kiemelt projekt keretében 2017 óta megrendezésre kerülő Modern Gyárak Éjszakája rendezvényt mutatta be jó gyakorlatként. A Modern Gyárak Éjszakája kezdeményezés lényege, hogy Ipar 4.0-ás megoldásokat alkalmazó magyarországi gyárak egy estére megnyitják kapuikat az érdeklődő látogatók előtt, legyenek azok kis-, és középvállalati cégvezetők, egyetemi vagy középiskolai diákok, vagy a helyi közösség tagjai. A program keretében a gyár munkatársai közérthető nyelven mutatják be a termelési folyamatokat, modern termelési eszközöket. A rendezvény évről évre sikeresen zajlik növekvő számú mintaüzem bevonásával. 2020-ban a járvány miatt online került megrendezésre az esemény, míg a 2021-es rendezvény hibrid formában fog megvalósulni.

A rendezvény innovatív szemléletformáló megközelítése felkeltette az INNO PROVEMENT projekt több külföldi partnerének érdeklődését. A partnerek fantáziát láttak a rendezvény saját régiójukban történő kipróbálására, ezért kísérleti akció javaslatot dolgoztak ki. A kísérleti akció koncepciója szerint az olasz, portugál és lengyel partnerek a magyar alapötletből merítve és a magyar partner tudásátadásával megszerveznek egy-egy „Night of Industry 4.0” rendezvényt. A kísérleti akció keretében a partnerek megosztják egymással tapasztalataikat a rendezvény előkészítése, lebonyolítása és utógondozása tárgyában (programszerkezet, marketing eszközök, mintaüzemek bevonásának módja, stb.) Ha a rendezvény sikeresnek bizonyul, akkor a projekt partnerek a regionális/nemzeti eszköztárba építik a programot ismétlődő jelleggel. A Pénzügyminisztérium a Modern Gyárak Éjszakája program fejlesztésére törekszik a kísérleti akció keretében, amelynek központi eleme a nemzetköziesedés (külföldi mintaüzemek bevonása a magyar rendezvénybe, továbbá magyarországi cégek részvétélének biztosítása a partnerországok rendezvényein). A kísérleti akciót a négy partner mindegyike önálló akcióként fogalmazza meg a partneri szintű Regionális Akció Tervében.

A kísérleti akcióban részt vevő projekt partnerek:

  • Pénzügyminisztérium (Magyarország)
  • Marche régió (Olaszország)
  • COMPETE 2020 Irányító Hatóság (Portugália)
  • Łódźi régió (Lengyelország)

 

Az Interreg Europe program keretében megvalósuló INNO PROVEMENT projekt célja, hogy a kis-, és középvállalkozások részére elérhető innovációs és technológiai pályázati kiírások jobban illeszkedjenek az Ipar 4.0 jelentette kihívásokhoz. A 2018-ban indult projektet 8 tagú nemzetközi konzorcium valósítja meg, amelynek vezető partnere a Pénzügyminisztérium. Konzorciumi tag továbbá az Ipari és Kereskedelmi Minisztérium (Csehország), Thesszália régió (Görögország), Marche régió (Olaszország), a COMPETE 2020 Irányító Hatóság (Portugália), Łódźi régió (Lengyelország), Kainuu régió (Finnország) és az IVSZ – Szövetség a Digitális Gazdaságért, mint tanácsadó partner. A megvalósítás 5 éve alatt a projekt partnerek az Ipar 4.0-hoz kapcsolódó kkv támogatáspolitika területén egymás tapasztalatainak megismerésével és alkalmazásával töreksznek a saját szakpolitikai eszköztáruk fejlesztésére.

Az INNO PROVEMENT projekt ERFA támogatással valósul meg az Interreg Europe Program keretében

További információ:

Barna Katalin, Pénzügyminisztérium, katalin.barna@pm.gov.hu

Vissza