Bemutatkozás Klaszter akkreditációSaját rendezvényekKlasztereket érintő hírek, rendezvényekElemzések, kiadványok, segédletekNemzetközi projektekKlaszterkereső térkép Aktuális pályázatokKapcsolat
 
Zárul az Interreg Europe UpGradeSME projekt első fázisa2019. május 27. (hétfő) 10:42 - A Pénzügyminisztérium Gazdaságfejlesztési Programok Végrehajtásáért Felelős Helyettes Államtitkársága, mint Irányító Hatóság, tagja annak a nemzetközi konzorciumnak, amely sikeresen pályázott és támogatást nyert el az INTERREG Europe program keretében meghirdetett pályázati felhívás „Improving policy instruments supporting innovative SME performance” című projektjére (UpGradeSME) még 2016-ban.

Az UpGradeSME projekt célja a kis- és középvállalkozások nemzetközi piacra lépési lehetőségeinek javítása és fejlesztése a partnerségben részt vevő országokban és régiókban, innovatív megoldásokon keresztül. A projekt legfőbb célja a résztvevő országok és régiók által kiválasztott, a kis- és középvállalkozások nemzetközi színtérre jutását támogató szakpolitikai eszközök közös elemzése és a megosztott hazai és nemzetközi tapasztalatok alapján az eszközök optimalizálása. A projektben aktívan együttműködnek a partnerszervezetek, a nemzeti és regionális szakpolitikai szereplők, minisztériumok, valamint a támogatási eszközök kedvezményezettei a kis- és középvállalkozások.

A projekt első szakaszát (36 hónap), amely 2019. március végével zárult, az intenzív régiók közötti tanulási folyamatok jellemzik, amelyek keretében a partnerek megosztották jó gyakorlataikat és tapasztalataikat. Ennek eredményeképpen az első szakasz végére a partnerek összesen 7 akciótervet dolgoztak ki a régiók közötti együttműködés során megismert régiós és nemzeti eljárásmódokra vonatkozó jó gyakorlatok alapján A második szakaszban (24 hónap) a regionális akciótervek egyes részt vevő régiókban történő végrehajtása zajlik, 2019-2021 között.

Projektpartnerek:

- Pannon Gazdasági Hálózat (HU) (Vezető partner)
- South Muntenia Regionális Fejlesztési Ügynökség (RO)
- Üzleti Fejlesztési Alapítvány Friesland (NL)
- Leeuwarden Önkormányzat (NL)
- Steinbeis-Europa-Zentrum (DE)
- ADRAVE – Regionális Fejlesztési Ügynökség (PT) (partner 2017.12.31-ig)
- CIM Ave - Önkormányzati közösség (PT) (partner 2018.01.01-től)
- San Sebastian Szociális és Gazdasági Fejlesztési Ügynökség (ESP)
- Pénzügyminisztérium, Magyarország (HU)

Az Irányító Hatóság számára nem ez az első alkalom, hogy KKV fejlesztés tematikájú Interreg Europe projektben vehetett részt. Az Irányító Hatóság jelentős tapasztalattal rendelkezik a KKV nemzetköziesítés terén a gazdaságfejlesztési programokból (GOP, GINOP) finanszírozott támogatások révén.
Az UpGradeSME projekt megvalósítása során számtalan jó gyakorlatot ismerhettünk meg a partnerek jóvoltából, amelyek segítségével egy akciótervet alakítottunk ki 2019 májusára. Az Akcióterv javaslatokat fogalmaz meg a releváns GINOP felhívások fókuszának újrafogalmazására és fenntartható mentori rendszer felállítására a kis- és középvállalkozások számára.

A projekt az Interreg Europe Programból, az ERFA támogatásával, az Európai Unió és Magyar Állam társfinanszírozásával valósul meg.

Vissza