Bemutatkozás Klaszter akkreditációSaját rendezvényekKlasztereket érintő hírek, rendezvényekElemzések, kiadványok, segédletekNemzetközi projektekKlaszterkereső térkép Aktuális pályázatokKapcsolat
 
Összefoglaló a közeljövő nemzetközi eseményeiről, pályázati lehetőségeiről2019. március 12. (kedd) 16:16 -

Az IGLO (Informal Group of RTD Liaison Offices) a brüsszeli székhelyű non-profit K+F kapcsolattartó irodák informális szövetsége, melynek célja, hogy megkönnyítse és fokozza az IGLO tagjai, nemzeti kutatási rendszereik és az európai intézmények közötti információcserét és együttműködést. Minden hónapban az IGLO találkozóját követően megrendezésre kerül az IGLO Open találkozó, amely az EU K+F témába tartozó információiról ad tájékoztatást, és amelyen a téma releváns képviselői vesznek részt az Európai Bizottságból, illetve egyéb intézményekből.

A legutóbbi IGLO OPEN találkozóra március 5-én került sor, amelynek középpontjában a DG GROW által támogatott klaszter-specifikus programok, illetve akciók bemutatása állt. A találkozó keretében a következő programok, illetve események kerültek bemutatásra, melyek a hazai klaszterek számára is érdekesek lehetnek:

  • HORIZON 2020 – INNOSUP

A program célja a klasztereken keresztül megvalósuló KKV-k és kutatóintézetek közötti együttműködés támogatása az innováció területén. A klaszterek több szempontból is kedvező környezetet jelentenek a KKV-k számára, melyek így az innovációs támogatásokhoz is könnyebben hozzáférnek. Az innováció-támogatáson felül a program további célkitűzése a szektorok és régiók közötti klaszterek együttműködésének támogatása, valamint új ipari értékláncok létrehozása, amelyre a projekt keretén belül 130 millió eurós költségvetés áll rendelkezésre 2015 és 2020 között. https://ec.europa.eu/easme/en/innosup

 

  • COSME

A KKV-k versenyképességét elősegítő programon belül több olyan projekt is szerepel, amelyek a klasztereket támogatják. Az S3 prioritásokhoz kapcsolódó programjuk a stratégiai klaszter partnerségeket támogatja. A projekt teljes költségvetése 3,1 millió euró, amellyel jelenleg 9 partnerséget támogatnak főleg ICT, agrár és egészség témákban, mintegy 4500 KKV-t bevonva.

 

A KKV-k nemzetköziesítését szolgáló COSME program a European Cluster Collaboration Platform, amely a klaszterek közötti partnerkeresést segíti elő nemzetközi szinten.  A honlapon lehetőség van régiók, illetve tématerületek alapján is partnereket keresni. www.clustercollaboration.eu

 

Az Európai Kiválósági Klaszter Program célja a klasztermenedzsment kiválóságának erősítése, valamint a klaszterek és a speciális ökoszisztémák közötti tapasztalatcserék és stratégiai partnerségek kialakításának megkönnyítése Európában. Ennek keretében támogatják a klaszterek közötti mobilitást a menedzserek és a klaszter résztvevők számára. A felhívásra történő jelentkezés határideje: 2019. április 4.

https://www.clustercollaboration.eu/news/new-cosme-european-cluster-excellence-call-proposals-open

 

  • Regional Ecosystem Scoreboard

A Regionális Ökoszisztéma Eredményjelző elsősorban a regionális, ipari és klaszterpolitikákért felelős politikai döntéshozók számára készült eszköz a szélesebb körű regionális ökoszisztéma szűk keresztmetszeteinek azonosítására. Ezen eszközön belül 12 pilot régió kerül kiválasztásra, amelyek klaszterpolitikáit vizsgálják. https://ec.europa.eu/growth/industry/policy/cluster/observatory/regional-ecosystem-scoreboard_en

 

  • EU Clusters Go International

A projekt célja közös nemzetközi stratégiák kidolgozása és végrehajtása a KKV-k nemzetköziesítésére. Jelenleg 25 partnerség fut 17 ezer KKV részvételével.

https://ec.europa.eu/easme/en/cos-clusint-2017-03-6-clusters-go-international-defence-and-security-sector

 

  • Hannover Messe

A Hannover Messe, az ipar legfontosabb témáit együttesen felvonultató szakkiállítás és üzleti esemény. A klaszterek számára lehetőség nyílik bemutatkozni 2019. április 1. és 2. között a Hannover Messen az EU-Kanada klaszter együttműködésről szóló eseményen. A jelentkezések leadására március 11-ig van lehetőség. Kanada az általa kiemelt témákat fogja bemutatni, melyek a következők: korszerű gyártástechnológiák, AI, digitális ipar, önvezérelt járművek. https://www.clustercollaboration.eu/event-calendar/eu-cluster-weeks-main-anchor-event-context-hanover-fair

 

  • Európai Klaszter-politikai Fórum

A fórum az Európai Bizottság és a tagállamok közötti párbeszédre ad lehetőséget.

https://www.clustercollaboration.eu/news/european-cluster-policy-forum

 

  • „Manifesto for an innovative Europe”

A 2018 novemberében megrendezésre kerülő Európai KKV hét során a „KKV gyűlés” (SME Assembly) elfogadott egy közös álláspontot a következő címmel: „Manifesto for an innovative Europe”. Az állásfoglalásban többek között kifejtésre kerül, hogy a klaszterek egyik legnagyobb feladata az, hogy biztosítsák a vállalati ökoszisztéma valamennyi szereplőjének összekapcsolódását, ezáltal osztozva az erőforrásokon, valamint a kockázatokon.

https://blogs.ec.europa.eu/promotingenterprise/files/2018/11/2018-SME-Assembly-Manifesto.pdf

 

  • EU klaszter hetek – európai Klaszterkonferencia - Bukarest

Az EU klaszter hetek keretében nemzeti klaszter események megrendezésére kerül sor. A kezdeményezés célja a klasztereseményeken való részvétel növelése, továbbá a klaszterek szerepével kapcsolatos ismeretek bővítése és a klaszterek által elért eredmények ismertetése a következő területeken: a KKV-k növekedése, az ipari átalakulás, a regionális gazdasági fejlődés támogatása. Az elmúlt egy év eseményeinek tapasztalatait a 2019. május 14. és 16. között Bukarestben megrendezésre kerülő EU klaszter konferencián fogják ismertetni. A 400 fősre tervezett eseményen kijelölésre kerülnek a jövőbeli akciók, továbbá megválasztják az év klaszter-menedzserét is. A konferencia témáit illetően a szervezők a következő linken várják javaslatokat: https://www.clustercollaboration.eu/news/call-ideas-topics-be-discussed-european-cluster-conference-2019.

 

A konferencián való részvétel regisztrációhoz kötött, melyre a következő linken van lehetőség: https://www.clustercollaboration.eu/news/registration-open-european-cluster-conference-2019.

Vissza